ENERGETSKA IZKAZNICA

ENERGETSKE IZKAZNICE
Izkaznice se izdelujejo od leta 2013 in so zbrane v registru energetskih izkaznic, kjer se lahko preveri, ali je za vašo stavbo že bila izdelana energetska izkaznica, se informirate o trenutnem stanju stavbe, ki jo kupujete in preberete, kakšni posegi so potrebni, da izboljšate energetsko učinkovitost stavbe.

KAJ JE ENERGETSKA IZKAZNICA STAVBE?
Energetska izkaznica je javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. Bistven del energetske izkaznice ni zgolj podatek o rabi energije, temveč tudi predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice.

Glede na vrsto poznamo:

– računsko energetsko izkaznico
določi se na podlagi izračunanih energijskih kazalnikov rabe energije stavbe. Računska energetska izkaznica se izda za novozgrajene stavbe in obstoječe stanovanjske stavbe

– merjeno energetsko izkaznico
določi se na podlagi meritev rabe energije. Merjena energetska izkaznica se izda za obstoječe nestanovanjske stavbe

NAMEN ENERGETSKE IZKAZNICE
Kupci oz. najemojemalci dobijo neodvisno strokovno oceno o energetski učinkovitosti stavbe in s tem lažjo odločitev pri nakupu ali najemu.

Država lahko ustvari podroben pregled nad energetsko učinkovitostjo stavb v Sloveniji, ki bo omogočil ukrepe za boljši izkoristek energije v prihodnosti.

Vse novogradnje in obstoječe stavbe morajo po določilih Energetskega zakona pridobiti energetsko izkaznico samo v primeru prodaje ali oddaje stavbe v najem za več kot eno leto.

KDAJ SE POTREBUJE ENERGETSKO IZKAZNICO?
Energetska izkaznica stavbe je obvezna pri prodaji stavbe ali njenega posameznega dela in pri oddaji v najem za obdobje enega leta ali vec.

KOMU JE ENERGETSKA IZKAZNICA NAMENJENA?
Namenjena je kupcem in bodočim najemnikom stavb, da bi ti lahko pri svojih odločitvah upoštevali tudi energijske lastnosti.

KAKO PRIDOBIM ENERGETSKO IZKAZNICO?
Izkaznica se izdela na osnovi predpisanega obrazca ‘Zahteva za izdelavo energetske izkaznice’

energetsko izkaznico lahko izdelujejo le neodvisni strokovnjaki s pridobljeno licenco na zahtevo stranke

energetsko izkaznico lahko izdajajo le pooblašèene pravne osebe – izdajatelji, ki jim pooblastilo za izdajo energetske izkaznice stavbe podeli pristojni minister.

Energetsko izkaznico lahko naročite pri nas.
Smo pooblaščeno podjetje za izdajo energetske izkaznice, s pridobljeno licenco neodvisnega strokovnjaka.

uporabne povezave: ENERGETSKA IZKAZNICA STAVB
http://energetskaizkaznica.si/

Kontakt

 TEHNOTIM d.o.o.

IZS št.: 0557
Davčna št.: SI58044531
Matična št.: 5597986000
TRR: SI56 0451 5000 0332 927 pri NOVA KBM d.d.

Sledite nam:

Spletno mesto uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje spletne strani.